Martine Fimreite Wilhelmsen

medisin, budapest, mote, skriving, litteratur

BØKER: TILBAKELAGT

 • Publisert: 18.06.2017, 13:49
 • Kategori: bøk
 • God søndag! 
  Jeg har planer om å legge bak meg et visst antall bøker før jeg begynner på medisin, i god tro om at det ikke blir plass til annet enn faglitteratur de neste seks årene. De siste dagene har jeg egentlig bare bytte på steder å lese bok på. Jeg er ikke så flink til å lese bok inne, men med en gang jeg kommer meg ut døren leser jeg nesten gående. 

  Så langt har jeg feid over disse:


  OM HØSTEN OG OM VINTEREN AV KARL OVE KNAUSGÅRD:

  Skamfullt nok har jeg ikke tatt meg tid til å lese "Min kamp" enda, men jeg fikk kjøpt disse på salg i vår. Jeg ville ikke beskrevet dem som litterære mesterverk (hvem er jeg til å gjøre det uansett), men de var nokså behagelige å lese. Han kaller serien for et personlig enclykopedi, noe som vil si at han plukker ut et og annet "tilfeldig" ord med hvilket vi får være med på en tankestrøm av assosiasjoner, enkle beskrivelser og minner på 2-3 sider. Det føles fint å legge bak seg kapitler på den måten, og de er perfekte på bussen for eksempel. Jeg ville også anbefalt dem i en lesetørke, med tanke på den enkle leseformen. Bøkene minner deg på hva de små tingene har å si i hverdagen, og hvorfor de egentlig er store ting, eller motsatt. 

  RETTSTRIDIG FORFØYNING: EN ROMAN OM KJÆRLIGHET AV LENA ANDERSSON
  Dette er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge<3 Jeg bladde gjennom den på en dag og satt igjen veldig fornøyd etterpå. Populært som det er å skrive om håpløs forelskelse, så er det faktisk noe de fleste kan kjenne seg igjen i. Det er vanskelig å være i et forhold (hvilket som helst, venskaplig, romantisk eller familiært) hvor den ene parten ikke er elsket så høyt som den andre og det såreste er å innrømme det. Gleder meg masse til å lese oppfølgeren.

  FRIDA: EN BIOGRAFI OVER FRIDA KAHLO AV HAYDEN HERRERA

  Denne fant jeg i hyllen hjemme for lenge siden og tok den egentlig bare med meg til Budapest fordi den er kul å ha i hyllen. Siden jeg beregnet alt for få bøker til denne aleneuken her, så det ut som om jeg skulle ta til å lese den likevel. Jeg er ikke ferdig enda, men jeg er litt forelsket i Frida. Er det lov å skaffe seg bart liksom? Inkluderende skildrer forfatteren livet hennes, og viser til et oppslag i boken med flere av hennes malerier. Hennes kjærlighetsliv og mystikken rundt hennes persona er det som interesserer meg mest, og jo mer jeg vet om henne, jo mer forelsker jeg meg også i bildene hennes. Jeg vil til Mexico!!! Biografier kan fort bli litt kjedelige, men denne fanget meg veldig. Ikke nødvendigvis måten den er skrevet på, for det er mye som likner oppramsing, men historien er GØY. Kanskje forfatteren er litt flink også da, litt poeng til han også.

  PS: Har du hørt om bokelskere.no? Det er nesten en av grunnene til at jeg leser bøker. Å legge inn boken man har lest etter man er ferdig føles veldig avsluttende og behagelig (jeg syns alltid det er vanskelig å starte på en ny bok rett etterpå), dessuten kan man legge inn bøker man har lyst til å lese for å få en fin oversikt. Søk på Martine Wilhelmsen på bokelskere.no så kan vi bli bokvenner. 

 • Publisert: 18.06.2017, 13:49
 • Kategori: bøk
 • 0 kommentarer
 • madame chic

 • Publisert: 14.08.2016, 22:14
 • Kategori: bøk
 • Madame chic? Er det meg vi skal snakke om? Tilsynelatende, men dette gjelder en bok. I det siste har jeg lest i en, du kan kalle det selvhjelpsbok, om fransk livsstil. Boken heter Lessons from Madame Chic, og den tar utgangspunkt i en jente som dro på utveksling til Frankrike og forelsket seg i det franske liv gjennom vertsfamilien hennes. La vie francaise! Språket i seg selv er jo til å beundre. Jennifer L. Scott, som er forfatteren av boken, tar for seg forskjellige emner som hvordan franskmenn spiser, kler seg og deres omgivelser. Kort sagt, vil jeg si, det er en oppskrift på det enkle liv. 

   


  BOKTIPS


  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Bilde to er fra google, resten er fra turen til Paris med fransken i vinter.

  Dere kan finne boken på Amazon! Enjoy ♥

 • Publisert: 14.08.2016, 22:14
 • Kategori: bøk
 • 10 kommentarer
 • FERRANTE

 • Publisert: 02.07.2016, 07:29
 • Kategori: bøk
 • Noen kan lure på hvilken effekt det har å skrive om bøker som ligger og godter seg på topplisten. Jeg skriver til alle oss som ikke en gang kikker på "topp 10" i bokhandelen, fordi vi er så mye bedre enn det. Bøkene av Elena Ferrante har fått et ufortjent kjerringcover, og det var ikke før nynorskeksamen at jeg våget å gi disse bøkene en sjanse, med utangspunktet "fordi det er nynorsk". Selv med dette skeptiske utgangspunktet har jeg lært meg å elske. 

  Akkurat nå holder jeg på med "Historia om det nye namnet", som er nummer to i bokserien "Napoli-kvartetten" av Elena Ferrante. Det er fortsatt usikkert om det er min mørke, mørke humor eller min klissete underbevissthet som har med denne store beundringen å gjøre, men jeg anbefaler alle å gi disse bøkene en sjanse. Før jeg, motvillig, begynte å lese dem, sto de i hyllen sammen med pocketkrimmen. Håper ingen andre gjør samme feil. 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Neglelakken er fra Idun Minerals

  Bøkene omhandler vennskapet til to italienske jenter, over tid. Jeg vil egentlig ikke si så mye mer enn det, og håpe at deres troverdighet til meg er stor nok til å finne den frem. Jeg vet at tanten din har lest den, men dere vil selvfølgelig ha ulikt syn på den. KJør

  Grunnen til at jeg er så tidlig oppe, er forresten at familien og jeg turer til Gøteborg i dag. Sees der!

 • Publisert: 02.07.2016, 07:29
 • Kategori: bøk
 • 4 kommentarer
 • Boken jeg leser + tips

 • Publisert: 23.02.2016, 19:27
 • Kategori: bøk
 • Hei!
  I dag har jeg, som dagene før, ligget i solen, men jeg har også gjort litt lekser og lest. Boken jeg leser for øyeblikket heter "Unyttig som en rose". Tittelen får meg til å tenke på klissete kiosklitteratur, men jeg gleder meg over å ikke være ferdig enda. Det er Arnhild Lauveng som har skrevet den. Jeg har lest den første boken hennes "I morgen var jeg alltid en løve" to ganger, og skrev til og med om den på særemne.

  Lauveng var tidligere schizofren, men arbeider nå som klinisk psykolog. Hun skriver om erfaringene sine, forventninger til psykisk syke og psykisk helsevern. Dette høres kanskje snork ut, men hun skriver en slags blanding av faglitteratur, egne erfaringer og faktisk, noen dikt. Jeg er midt i "Unyttig som en rose" og syns den er veldig fin så langt. Anbefaler uansett alle å lese "I morgen var jeg alltid en løve". Det er hennes første bok, og jeg tror det er fint å lese den før man leser "Unyttig som en rose". 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Og jeg ble så glad
  For alt det unyttige som finnes
  Som roser
  Og babyer
  Og smil
  -Arnhild Lauveng


  Har du lest noen av bøkene?

 • Publisert: 23.02.2016, 19:27
 • Kategori: bøk
 • 0 kommentarer
 • BERGENERS

 • Publisert: 11.02.2016, 19:33
 • Kategori: bøk
 • Før jeg starter må jeg bare spørre om noen der ute har tenkt på dette:
  Om jeg ikke tar helt feil er "ers" en lyd bergensere sjeldent bruker. Muntlig blir den  "esh" på en måte. Det jeg finner litt morsomt er at Espedal, bergenseren, har skrevet en bok som heter Bergeners, og akkurat her finner vi "esh"-lyden. Se for deg en bergenser si "ers", det går vel ikke?  Henger noen med? 

  En liten digresjon.

  Jeg skal nemlig anbefale boken med det rare navnet for dere. Som jeg skrev tidligere hørte jeg på Bokpod med Espedal før jeg leste Bergeners, og dette vil jeg anbefale alle. Når forfatteren ligger i en litt selvbiografisk vinkel blir det kanskje litt enklere for leseren å relatere seg til innholdet i boken. Den kan helt sikkert være like god uten også, men jeg følte at jeg hadde blitt litt kjent med Espedal før jeg begynte.

  Dere kommer til å merke, hvis jeg fortsetter med å anbefale bøker, at jeg ofte leser bøker som handler om ingenting eller egentlig om noe annet. Jeg syns bøker som handler om noe fort blir litt kjedelig. Jeg skal ikke skrive så mye. Bare litt. 

  Bergeners handler om ingenting og alt, men jeg vil tro kjærligheten ligger til grunne for mange av temaene han tar opp. Mange av historiene han forteller tror jeg bunner ut i kjærligheten til en viss dame. Denne kjærligheten virker, for meg, som den beste i hele verden. Selv om jeg vet at kjærlighet kan være vondt, får Espedal til og med kjærlighetssorgen til å virke vakker og god. 

  Romanen er veldig eksperimentell i formen, dette var den utløsende faktoren for min kjærlighet til boken. Brev, historier, dikt og overskrifter om hverandre. Ingen kan nekte for at han ikke er glad i noen ekstra mellomrom. Dette gjorde at det aldri ble kjedelig, tvert i mot, det ble ordentlig gøy. Jeg ble revet med fra side 1. 

  Jeg kan ikke sette helt fingeren på det, men jeg digget virkelig denne boken. Sitatet over er der jeg brøt sammen, etter kanskje tre sider med frem og tilbake og dikt og elsker deg og hvem er jeg og hvem er du vi er vi. "Du ville ikke hvile ville videre" klinger bare helt vilt! Mmmmmmmm

  Noe annet jeg syns er litt morsomt er at han skriver om Karl-Ove (Knausgaard) og Frode (Jeg tipper Grytten) hele tiden, og jeg føler meg skikkelig med i gjengen. 

  Har du lest den? Les den

   

 • Publisert: 11.02.2016, 19:33
 • Kategori: bøk
 • 4 kommentarer
 • ANBEFALING: BOKPOD

 • Publisert: 08.02.2016, 20:38
 • Kategori: bøk
 • Hei!!

  Egentlig ville jeg komme med en bokanbefaling, men jeg sparer den litt, for jeg vil nemlig anbefale dere en podcast. Forrige uke fortalte en jeg snakker med på Tinder (flaut nok..) meg om denne bokpoden. Jeg må innrømme at jeg så for meg formelle, oppstilte intervju av forfattere, kun ute etter salg og mer salg. Der tok jeg feil!! Jeg sendte med en gang link til alle vennene mine jeg tenkte var interesserte, før jeg i dag kom jeg på at jeg faktisk har en blogg. En blogg som er til for nettopp saker som dette. 

  Jeg satte med en gang på episoden med intervju av Tomas Espedal. For det første er han, etter min oppfatning, en utrolig kul forfattertype, og for det andre, wow. Dette var faktisk interessante saker, ikke bare babling om bøkene hans og hva de handler om. I går begynte jeg faktisk å sippe etter å ha lest ferdig den ene boken hans, og jeg tror jeg kan legge mye av grunnen på denne podcasten. 

  Nå er det delte meninger på om en bok skal sees på i sammenheng med forfatteren eller ikke. Jeg tenker kanskje at dette har med boken å gjøre. Espedals romaner er tross alt heller selvbiografiske enn... noe annet egentlig?

  Jeg har ingen anelse om hvilke bilder man skal bruke i innlegg som omhandler ting man ikke kan se, men her har dere et bilde av bokhyllen min. 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Som dere kanskje ser har jeg sortert bøkene mine etter farge. Det ser mye ryddigere ut, og jeg får lyst til å være litt ryddigere av å se på dem. Dette er stimuli for organiseringsmarty på det aller beste.

  Her har dere linken som fører dere rett til verdens beste bokpod ♥ Jeg tror faktisk jeg skal høre litt på den selv nå, kanskje Dag Solstad... eller Frode Grytten? PS. Man finner også podcastene på appen til Apple.

  Dere får uansett ha en fin kveld videre :*

 • Publisert: 08.02.2016, 20:38
 • Kategori: bøk
 • 4 kommentarer
 • hits